Ciekawie zaplanowany ogródek warzywny może być nie tylko źródłem świeżych i ekologicznych warzyw, owoców czy ziół, ale również elementem dekoracyjnym ogrodu. Warto dodać, że takie ogródki są w tym roku najmodniejsze.


Ziemia w takim ogródku powinna być przepuszczalna i bogata w związki pokarmowe, a jej odczyn powinien być zbliżony do obojętnego (pH od 6 do 7). Aby to osiągnąć dodajemy kompostu . Jeżeli jednak warunki naturalne nie pozwalają na szybką poprawę gleby to lepiej założyć warzywnik na podwyższonych zagonach lub donicach.


Wybieramy stanowisko dobrze nasłonecznione (minimum 6 godzin) Warto też zadbać o to by ogród warzywny był osłonięty od wiatru, np.żywopłotem.


Po określeniu wielkości i kształtu ogródka przystępujemy do wydzielenia zagonów i ścieżek. Dostęp do środka zagonów powinien być łatwy by nie wchodzić na nie w czasie pracy. Nasz warzywnik można też ładnie obramować cegłami, palisadami, płotkami bo trwałe wykończenie jest bardzo praktyczne i dodaje elegancji.


Warto dodać, że uprawy niektórych warzyw jak np: sałata, można prowadzić na czarnej folii- – wtedy nie rosną chwasty, a liście nie gniją od mokrej ziemi.


Zanim wykonamy siew warzyw do gruntu, gleba powinna się nagrzać do około 7°C.
Zazwyczaj już drugiej połowie marca rozpoczynamy siew wprost do gruntu np: marchwi,cebuli, pietruszki korzeniowej czy rzodkiewki i siejemy na przemian w rzędach cebulę i marchew bo zapach cebuli odstraszy najgroźniejsze szkodniki marchwi.

W kwietniu groch, bób,(bób i groch najpierw moczymy przez 12 godzin) koper,szpinak, burak. W drugiej połowie maja siejemy ogórki, dynie i cukinie.

Dla przyspieszenia wschodów lub by chronić przed przymrozkami(Zimni ogrodnicy od 12-14 maja), zagony można okrywać na przykład włókniną lub stworzyć mini szklarnię .


Teraz zostaje nam czekać cierpliwie na zbiory.

Dodaj komentarz